2022'de arkadaşlık trendleri — arkadaşlık uygulaması kullanıcıları için neler bekleniyor

Son iki yılda sosyal temasların birkaç kat azaldığını size söylemenin bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Kendiniz mükemmel bir şekilde görebilir ve hissedebilirsiniz. Artık sokaktaki bir yabancıyla kolay ve doğal bir şekilde sohbet edemezsiniz veya kahve sırasında önünüzdeki bir kişiyle birkaç kelime laf edemezsiniz. İnsanlar sağlıklarından korkuyor, yabancılarla iletişim miktarını en aza indirmeye çalışıyor ve temas kurmakta çok isteksizdirler.

Özel Haber 13.07.2022, 16:25 14.07.2022, 17:18
2022'de arkadaşlık trendleri — arkadaşlık uygulaması kullanıcıları için neler bekleniyor

Son iki yılda sosyal temasların birkaç kat azaldığını size söylemenin bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Kendiniz mükemmel bir şekilde görebilir ve hissedebilirsiniz. Artık sokaktaki bir yabancıyla kolay ve doğal bir şekilde sohbet edemezsiniz veya kahve sırasında önünüzdeki bir kişiyle birkaç kelime laf edemezsiniz. İnsanlar sağlıklarından korkuyor, yabancılarla iletişim miktarını en aza indirmeye çalışıyor ve temas kurmakta çok isteksizdirler.

Dünyanın birçok ülkesinde pandemi ve karantinanın arka planına karşı, evlilik sayısı yarı yarıya azalırken, tam tersine boşanma sayısı arttı. Ve bu, daha sonra öngörülebilir gelecekte ciddi bir demografik krize yol açabilir.

Psikologlar ne diyor

2020 yılında, Rusya Bilimler Akademisi Psikoloji Enstitüsü, “Pandemi koşullarında kişilik ve toplum: psikolojik mekanizmalar ve sonuçlar” konulu büyük bir çevrimiçi sempozyum düzenledi.

Psikoloji Doktoru Timofey Nestik, Covid-19 pandemisinin toplum üzerindeki etkisinin sosyo-psikolojik analizine ilişkin raporunda pek de rahatlatıcı sonuçlara varmıyor. Bunlardan bazılarını sıralayalım.


  • İnsanlık tarihindeki her pandemiye yabancı düşmanlığı, gruplar arası gerilimler ve düşmanca duygular eşlik etmiştir. SARS, MERS ve Ebola salgınlarının hepsi aynı resmi gösteriyor — sosyal gerilim, güvensizlik ve hatta öfke. Covid-19 pandemisinin başlangıcında herkesin Çin vatandaşlarına karşı ne kadar temkinli olduğunu hatırlayın. Bazen bu saçmalık noktasına ulaşmıştır. Sonra insanlar koronavirüs hastalarıyla çalışan doktorlardan uzaklaşmaya başladı. Ve sonra — ve birbirimizden. Sosyal gerilim artar, hükümete güvensizlik artar, insanlar başkalarına karşı daha öfkeli hale gelir.

  • QR kodlar, aşısız kullanıcılara yönelik kısıtlamalar ve aşı ile ilgili mevcut durum toplumsal eşitsizliği ve karşı toplumsal gruba yönelik düşmanlığı artırmaktadır. Genel olarak, dünya şu anda iki kampa bölünmüş durumda: aşılı (veya aşılamayı planlayan) ve aşı karşıtları. Durumun gerçekten zor olduğundan emin olmak için sosyal ağlarda tematik yayınlar altındaki yorumları okumak yeterlidir.

  • Artan kaygı — stres ve paniğe ilk adım. Ne yazık ki, bir pandeminin ortasında endişe duygusu birçok günümüz insanı için norm haline geldi. Ve işini kaybetmek, maddi durumun bozulması ve aynı hayatı yaşayamamak stres, depresyon ve kaygıya yol açmaktadır.

Araştırma sonuçları, İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) temsilcileri tarafından da paylaşılıyor. Ve bu bilgi de hayal kırıklığı yaratıyor. Karantinaların ilk dalgasından sonra, İngiltere'deki altı çocuktan birinde zihinsel bozukluklar gözlendi. Karşılaştırma için: 2017'de bu tür bozukluklar dokuz çocuktan birinde tespit edilmiştir.

Lise öğrencilerinin %50'si kısıtlamalar nedeniyle mevcut yaşamlarından çok mutsuz olduklarını bildirmiştir. Karantina, daha önce sosyal olarak en aktif gruplardan biri olan ve şimdi kendilerini izole bir halde bulan 18-25 yaş arası gençler için çok zor.

Hepsinden kötüsü, izolasyon ve iletişim eksikliği fiziksel sağlığı da olumsuz etkilemektedir. İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi'nden Profesör Stephen Reischer BBC'ye verdiği bir röportajda, "Tecritin fiziksel etkileri günde 15 sigara içmeye eşdeğerdir" dedi.

Bütün bunlar gerçekten iç karartıcı görünüyor. Ama duruma objektif olarak bakarsanız, o kadar da kötü mü? Yoksa sorun o kadar ciddi değil mi?

Çevrimiçi arkadaşlıktaki yeni trendler sosyal gerilimi nasıl azaltıyor ve sıradan kullanıcılar ne bekleyebilir?

Çevrimiçi arkadaşlık sektörü bize işlerin o kadar da kötü olmadığını söylüyor. İşte burada pandeminin en başından beri aşırı aktif bir kitle artışı görüyoruz. Ve birçok yönden, günümüz insanları için çevrimiçi arkadaşlık, çok ihtiyaç duyduğu yalnızlıktan kurtuluş haline gelmiştir.

2022 için çevrimiçi arkdaşlık platformlarının paylaştığı en ilginç verilerden ve trendlerden bazılarını topladık.


  1. Kasım 2021'in sonunda Bumble, çevrimiçi arkadaşlık konusunda 8.500 kişiyle yapılan bir anket araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Ankete katılanların %48'i, pandemi sırasında kendilerine ne tür insanların uygun olduğunu ciddi olarak düşünmeye başladıklarını söyledi. %53'ü bir süre yalnız kalmalarının tamamen normal olduğunu söyledi. Ve %61'i artık duygusal erişilebilirliğe, bir kişiyle güçlü bir duygusal bağlantı kurabilmeye öncelik verdiklerini belirtti.

  2. Arkadaşlık hizmeti Plenty of Fish'in temsilcileri tarafından ilginç gözlemler paylaşıldı. “Hesidating” olgusuna odaklanmaktadırlar. Bunu mümkün olduğunca kısaca tanımlayacak olursak, bir kişinin bir ilişkiye başlamak istediğine dair belirsizliğidir ve çevrimiçi arkadaşlığın etkililiğinden çok emin değildir. Yine de siteye kaydolurlar, kullanıcı profillerini incelerler, kaydırmalar yaparlar vb. Bir yandan, böyle bir belirsizlik kötüdür. Ancak öte yandan, hedeflerinden henüz emin olmayan bir kişi bile gelecekteki ruh eşini web'de bulabilir.

  3. Küresel bir trend, arkadaşlık siteleri ve uygulamalarının kullanıcılarının hedeflerinde bir değişiklik haline geldi. Daha önce insanlar aşklarını bulmak için Tinder, Badoo veya Bumble'a kaydolduysa, şimdi bu siteler yeni arkadaşlar bulmak için giderek daha fazla kullanılıyor. Ve bu aslında büyük bir eğilim. Sosyal çevrenizi genişletebilir ve arkadaşlık uygulamasında arkadaşlık kurabileceğiniz ilginç insanlar bulabilirseniz, neden bundan faydalanmayasınız?

  4. 2020-2021 yıllarında pek çok kişi için beklenmedik bir trend, Omegle görüntülü sohbetinin ve benzerlerinin nasıl yükselişe geçtiğiydi. Herhangi bir nedenle klasik arkadaşlık platformlarını kullanmak istemeyen milyonlarca insan görüntülü sohbetleri tercih ediyor. Daha kullanışlı, daha hızlı ve çoğu zaman daha da verimlidir. İlginç bir şekilde, hızlı büyüme gösteren sadece Omegle değildi. Birçok Omegle alternatifinin daha da fazla talep gördüğü kanıtlanmıştır. Bunlar arasında OmeTV, coomeet.com/tr/omegle ve diğerleri var. Bazı görüntülü sohbetler, Omegle'den daha ilginç işlevler ve sohbet araçları sunar. Denemenizi öneririz.

  5. İnternet kullanıcıları, daha önce Covid-19 aşısı olmuş kişilerle iletişim kurmaktan yana bir tavır almaktadır. Bu fenomen adını bile aldı — Moderna Love. Yukarıda bahsedilen Plenty of Fish platformu tarafından yapılan bir ankete göre, kullanıcıların %30'u yalnızca aşı olan kişilerle gelecek vaat eden bir yakın tanışma ile iletişime başlamaya hazır olduklarını söylüyor. Bu arada, bu trend sadece popüler arkadaşlık siteleri tarafından teşvik edilmektedir. Örneğin, Tinder aşılı kullanıcıların profilinde özel bir rozet ve hatta bazı premium özellikleri ücretsiz olarak sunar.

Plenty of Fish'te arkadaşlık uzmanı olan Keith McLean, arkadaşlık sektöründe yeni bir çağın geldiğini söylüyor. Yakın zamana kadar, pandemi nedeniyle belirsizlik ve hatta diğer insanlarla iletişim kurma korkusu hüküm sürüyordu ancak şimdi eğilim değişti. Üstelik çok olumlu değişiklikler görüyoruz: çevrimiçi iletişim daha açık, dürüst ve samimi hale geldi. Ve kullanıcılar çevrimiçi tanışma, potansiyel bir partner seçme ve onlarla iletişim kurma konusunda daha ciddi.

Ve son olarak, 2021-2022 için çok olumlu bir eğilimi muhafaza ettik. Binlerce insan pandeminin tam tersine kişisel yaşamlarına fayda sağladığını bildiriyor. Toksik arkadaşlar ve aile ile teması sınırlayarak, sonunda kendi kararlarını verebildiler, sevdikleri insanlarla iletişim kurdular ve başkalarının görüşlerine önem vermediler. Ve bu, bize göre çok büyük bir artı. Sonuçta, sevdiklerinizin baskısı, en umut verici ve mutlu ilişkilere bile gerçekten son verebilir.

Özetleyelim

Koronavirüs pandemisi arka arkaya birkaç yıl boyunca tüm dünyanın sosyal alanını yok ettiğinde ve insanların eskisi gibi yaşamasını engellediğinde iyimser kalmak kolay değildir. Ama olumlu değişiklikler bulmaya çalışalım çünkü gerçekten öyleler.

Dünya değişiyor, siz ve ben yavaş yavaş yeni gerçekliğe uyum sağlıyoruz, internet bizim için tamamen yeni iletişim fırsatları sunuyor ve yavaş da olsa çeşitli sosyal kısıtlamalar hala zayıflamakta.

Gelecekte durumun düzeleceğine inanıyoruz. Bu nedenle, umutsuzluğa kapılmayın, yeni insanlarla tanışın, iletişim kurun ve benzer düşünen insanlar bulun. 2022, 2021 ve 2020'den çok daha ilginç ve olaylı olacağa benziyor. Göreceksiniz!

Kaynak: SNOB MAGAZİN
Günün Anketi Tümü
Cumhuriyet'in 100. Yıl Marşı'nı kim seslendirmeli?
Cumhuriyet'in 100. Yıl Marşı'nı kim seslendirmeli?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 26 54
2. Eyüpspor 26 53
3. Pendikspor 26 47
4. Rizespor 25 46
5. Keçiörengücü 26 46
6. Sakaryaspor 26 46
7. Bodrumspor 26 41
8. Manisa FK 25 39
9. Boluspor 25 38
10. Bandırmaspor 25 37
11. Göztepe 25 35
12. Tuzlaspor 26 28
13. Altay 26 25
14. Adanaspor 26 25
15. Erzurumspor 25 24
16. Altınordu 25 20
17. Gençlerbirliği 25 17
18. Denizlispor 26 17
19. Yeni Malatyaspor 26 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13